Home » Newsletter » Waarom een grote pelskraag of een pelsboord ons warm houdt

Waarom een grote pelskraag of een pelsboord ons warm houdt

Kleding afgeboord met een bontrand zie je volop in het straatbeeld, maar houdt dit ons ook warm of is het enkel decoratief?

We zijn niet allemaal Inuit-jagers of poolreizigers, maar we hebben ze allemaal gezien, al was het maar op foto's: mannen en vrouwen die de ijzige koude trotseren in grote parka's, afgeboord met een enorme bontrand. Toch zijn hun gezichten blootgesteld en komt het meeste bont niet eens in contact met de huid, dus kunnen ze echt zo warm zijn? Of is het alleen voor de show? Wees gerust: mode is het laatste waaraan iemand denkt als het kwik daalt onder de -20°C en de wind strak waait. Ontwikkeld door de eeuwen heen door de inheemse volkeren van het noordpoolgebied, doet deze bontrand zijn werk.

Hoe groter de rand, hoe beter.
Door de wind gaat lichaamswarmte via convectie verloren. Hoe meer wind hoe meer warmteverlies. Maar wanneer de wind een stevig object raakt, wordt er een grenslaag van lucht voor het object gemaakt, waarbinnen de wind langzamer loopt. Hoe groter het object, hoe dikker de laag en hoe beter de grenslaag isoleert tegen warmteverlies. Dit doen we intuïtief allemaal als we wandelen en de wind ijzig waait: we gaan meer tegenaan de muur van een gebouw lopen omdat de wind daar veel minder koud aanvoelt. Dit komt door de grenslaag die door de muur gevormd wordt.

Een gelijkaardig fenomeen doet zich voor met een grote pelssjaal of een grote bontmuts. Zelfs als uw oren niet in de hoed of sjaal zitten heeft u geen kou aan uw oren. En hoe groter de kraag of de hoed, hoe beter het effect voelbaar is.

De Inuit hebben ook ontdekt dat pelsafwerking het best werkt wanneer de haren van verschillende lengten zijn. Dit is het geval bij pelzen zoals poolvos, wolf, coyote, veelvraat of Finnraccoon, omdat deze lange kroonharen en een kortere ondervacht hebben met verschillende haarlengten.  Dit is ook de reden waarom een kraag, hoed of boord in nepbont in warmte niet  kan concurreren met natuurlijk bont. De haren van nepbont zijn immers allemaal even lang.  Nothing can beat the real stuff!

 

Categorie: