Home » Newsletter » Nieuwe studie vergelijkt de biologische afbreekbaarheid van natuurlijk bont en nepbont

Nieuwe studie vergelijkt de biologische afbreekbaarheid van natuurlijk bont en nepbont

Natuurlijk bont biodegradeert snel in tegenstelling tot nepbont dat helemaal niet biologisch afbreekbaar is, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Experts van het laboratorium Organic Waste Systems in Gent, hebben onderzocht hoe natuurlijk bont en nepbont ontbinden. Uit de tests bleek dat de stalen natuurlijk bont biologisch afgebroken worden. Echte pels degradeerde in dezelfde mate als een eiken- of een wilgenblad. Het nepbont daarentegen vertoonde geen sporen van biologische afbraak vanwege de samenstelling van de synthetische vezels.

Natuurlijk bont komt van de natuur en keert finaal terug naar de natuur zonder een blijvende impact op het milieu. Synthetische kledingmaterialen zijn een petroleumderivaat en ontbinden niet. Ze hebben een blijvende negatieve impact op het milieu en dragen bij tot de steeds groter wordende plasticvervuiling.

Sommigen promoten nepbont als een ecologisch of ethisch alternatief voor natuurlijk bont, maar in werkelijkheid is het echter zeer vervuilend. De keuze voor nepbont omwille van de dieren heeft geen zin als het ecosysteem waarin de dieren leven finaal wordt vernietigd.

Iedereen die duurzame mode wil ondersteunen, moet nadenken over de langetermijneffecten van het gebruik van synthetische kledingmaterialen.  Deze breken niet niet af maar verkruimelen in steeds kleinere stukken en vormen uiteindelijk microplastvezels, die een blijvende negatieve impact hebben op het milieu.

 

Categorie: